AVO staat voor Algemeen Vormend Onderwijs. Een AVO docent geeft les in de basisvakken zoals Nederlands, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, Engels en soms ook vakken als levensbeschouwing, lichamelijke opvoeding en culturele vorming. Ze werken voornamelijk in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). Dit betekent dat ze lesgeven aan leerlingen met een gedragsstoornis en/of psychiatrische problematiek.
De rol van een AVO docent gaat verder dan alleen kennisoverdracht. Ze moeten:
Overgrote meerderheid van de AVO docenten werkt op scholen voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO).
Het exacte maandelijkse inkomen van een AVO docent kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleiding, functie en werkgever. Het is moeilijk om een exact bedrag te noemen. Voor een indicatie kun je kijken naar salarissen van docenten in het voortgezet onderwijs in het algemeen. Deze liggen doorgaans tussen de €2500 en €4500 bruto per maand, afhankelijk van de schaal waarop je geplaatst wordt.
Het exacte aantal AVO docenten in Nederland is lastig te zeggen, omdat deze cijfers regelmatig veranderen.
Om AVO docent te worden, heb je in ieder geval een bachelordiploma nodig. Dit kan een PABO-diploma zijn (voor basisonderwijs), maar ook een bachelor in een van de vakken die je wilt gaan doceren. Daarnaast is het vaak nodig om een bevoegdheid te halen voor het speciaal onderwijs. Deze bevoegdheid kan je via verschillende opleidingen behalen.
De duur van de vooropleiding verschilt per opleiding. Een PABO-opleiding duurt meestal vier jaar, terwijl een bacheloropleiding in een vakgebied ook vier jaar kan duren. De bevoegdheid voor het speciaal onderwijs kan nog eens een jaar duren.
Het opleidingsniveau van een AVO Docent is HBO.
Andere benamingen:
Op het moment zijn er geen vacatures voor AVO Docent.
Bekijk alle vacatures