Een docent VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) is een leerkracht die gespecialiseerd is in het onderwijs aan leerlingen met een beperking of gedragsproblematiek. Deze leerlingen hebben vaak extra ondersteuning nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.
Docenten VSO zijn voornamelijk werkzaam op scholen voor voortgezet speciaal onderwijs. Deze scholen bieden onderwijs aan leerlingen met uiteenlopende beperkingen, zoals:
Het exacte maandelijkse inkomen van een docent VSO kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleiding, functie en werkgever. Het is lastig om een exact bedrag te noemen, aangezien salarissen onderhevig zijn aan cao-afspraken en individuele onderhandelingen. Voor een indicatie kun je kijken naar de cao voor het voortgezet onderwijs.
Het exacte aantal docenten VSO in Nederland is niet eenvoudig te achterhalen, omdat er geen specifieke cijfers voor beschikbaar zijn. Wel zijn er in totaal ongeveer 120.000 leerkrachten werkzaam in het voortgezet onderwijs in Nederland.
Om docent VSO te worden, heb je in ieder geval een pabo-diploma nodig. Daarnaast is het vaak vereist om een aanvullende opleiding te volgen, zoals de master SEN (Speciaal Onderwijs). Deze opleidingen zijn gericht op het verwerven van specifieke kennis en vaardigheden om leerlingen met een beperking te kunnen begeleiden.
Het opleidingsniveau van een Docent VSO is HBO.
Docenten VSO worden soms ook wel 'leerkracht speciaal onderwijs' of 'begeleider speciaal onderwijs' genoemd.
Op het moment zijn er geen vacatures voor Docent VSO.
Bekijk alle vacatures